Zirkonyum Kaplama Diş

zirkonyum kaplama

Zirkonyum kaplama son yıllarda uygulanan diş tedavilerinde teknolojik ve estetik olarak daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayan diş ve diş eti dostu bir materyaldir. Zirkonyum diş kaplama, dokularla uyumlu, diş etlerinde renklenmeye neden olmayan, dişin estetik görüntüsünün daha rahat yakalanmasını sağlayan alt yapı malzemesidir. Zirkonyum diş beyaz renkte, şeffaf ve ışığı geçirebilme özelliklerinden dolayı son yıllarda protezlerin ve porselenlerin alt yapılarında daha çok tercih edilmektedir.

Antalya Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum; içerisinde metal desteği bulunmayan, beyaz renkte ve ışık geçirgenliği olan, üst seviyede estetik görünüm sağlayabilen aslında bir alt yapı materyalidir. Son yıllarda metal destekli porselenlere alternatif olarak zirkonyum destekli porselenler daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Bunun nedeni; zirkonyumun beyaz renkte olması, estetik olarak doğal dişe en yakın görünümü sağlayabilmesi ve vücuttaki dokularla daha uyumlu bir madde olmasından dolayıdır.

Zirkonyum diş yapımı dişlerden çepe çevre aşındırılarak uygulanan bir tedavidir. Kaplama yapılacak dişin durumuna göre bu aşındırma artıp veya azalabilmektedir. Zirkonyum kaplama ön dişler için uygulanabildiği gibi günümüzde genellikle arka dişler için daha sıklıkla uygulanmaktadır.

Ön dişlerde fazla aşındırma gerektirmeyen durumlarda ve ön dişlerinde daha çok estetik kaygıları bulunan kişilerde lamine diş kaplama zirkonyuma göre ön dişler için daha çok tercih edilmektedir.

 

Çok sağlam ve kırılma direncinin çok yüksek olması nedeniyle zirkonyum alt yapı arka dişler için daha fazla tercih edilir ve gülüş tasarımı uygulamalarında en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.

Zirkonyum Diş Neden Tercih Edilir ve Avantajları Nelerdir?

Antalya Zirkonyum Kaplama
  • Zirkonyum kaplamalar ile metal destekli porselenlere göre daha doğal ve estetik bir görüntü elde etmek mümkündür.
  • Zirkonyum, içerisinde metal bulunmaması nedeniyle kaplamanın diş etiyle birleştiği alanlarda diş eti renklenmesine sebep olmamaktadır.
  • Zirkonyum, vücuda biyolojik uyumu çok yüksek bir malzemedir. Diş etiyle birleştiği alan, yanak, dudak, dil gibi dokularla zirkonyum son derece uyumlu bir şekilde ağız içerisinde uzun yıllar kullanılabilmektedir.
  • Zirkonyum dişler diğer metalsiz kaplamalara göre daha sağlamdır. Kırılma direnci çok yüksek bir malzemedir. Estetik özellikler ön plana çıktıkça kullanılan malzemelerin sağlamlığı konusunda bir takım tavizler verilmektedir. Ancak zirkonyum dişler çiğneme basınçlarında, çapraz kuvvetlerde ve özellikle diş sıkma, gıcırdatma durumlarında sağlamlığıyla büyük avantajlar sağlamaktadır.
  • Zirkonyum yarı şeffaftır ve ışık geçirebilme özelliğine sahiptir.
  • Zirkonyum kaplamalarda dişlerden metal destekli porselenlere göre daha az aşındırma yapılabilmektedir. Bunun nedeni; zirkonyum kaplamanın alt yapısında metal bulunmamaktadır. Bu sayede metal kalınlığından tasarruf edilerek daha az aşındırma ile dişler hazırlanabilmektedir.
  • Kaplama dişlerde dişin diş etinden doğal bir şekilde çıkıyor gibi görünmesi istenir. Zirkonyum kaplamaların kenarları daha ince olduğundan diş etini rahatsız etmeden, diş etiyle porselen geçişi çok rahat bir şekilde sağlanmaktadır.
  • Zirkonyum dişler Cad-Cam teknolojisiyle bilgisayar ortamında üretilmesi sebebiyle kesilmiş dişin üzerine hatasız bir şekilde uygulanmaktadır. Kaplama ile dişin arasındaki boşluk iyice kapatıldığı için zirkonyum kaplama yapılan dişin çürüme riski de ortadan kalkmış olmaktadır.
  • Zirkonyum altyapılı dişlerde alerjik reaksiyonlar asla görülmemektedir.

Metal destekli porselenler ile de son derece estetik sonuçlar elde edilebilmektedir. Sadece metal destekli porselenler metal renginde ve kenarları zirkonyumlara göre 0.2 mm daha kalın olmaktadır. Bu nedenle İmplant uygulamalarında veya ön bölgelere yapılacak estetik çalışmalarda zirkonyum kaplamalar daha çok tercih edilebilmektedir.

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum Diş

Zirkon kaplama tedavisi öncesi detaylı ağız içi muayene ve panaromik röntgen görüntülenmesine başvurularak tedavi planlamasının bir yol haritası çizilmektedir. Zirkonyum kaplama dişler yapılmadan önce diş ve diş eti yapısının çok sağlıklı olması gerekir. Sağlıklı diş ve diş eti yapısı olmayan bir ağıza sağlıklı ve uzun ömürlü bir kaplama diş tedavisi yapılmasından söz edilemez. Dişlerde çürükler bulunuyorsa, diş köklerinde iltihaplar var ise öncelikle bu sorunların tedavisine başlanması gerekmektedir.

Zirkonyum kaplama tedavisinin ilk seansında doğru, doğal dişleri ve gülüşü yakalayabilmek için fotoğraf çekimleriyle hastaların beklentileri de analiz edilerek renk, diş sayısı ve formu belirlenmektedir. Zirkonyum alt yapı ve üstü porselenler belirlenen ölçü, renk ve formlarda bilgisayar destekli programlar ile laboratuar ortamında teknisyenler tarafından hazırlanmaktadır.

Tedavi aşamasına geçildiğinde lokal anestezi altında zirkonyum alt yapı için dişler çepeçevre kesilip küçültülerek istenilen boyutlara getirilmektedir. Dişler küçültüldükten sonra hastalar tedavi sonuçlanıncaya kadar birkaç gün gerçek zirkonyum dişleriyle aynı ölçülerde olan geçici dişleriyle bu süreyi geçirmektedirler. Birkaç seans prova sonrasında hastaların fikirleri de alınarak hazırlanan zirkonyum kaplama dişler son seansla birlikte yapıştırılarak tedavi sonlanmış ve estetik, doğal görünümlü dişlere kavuşmuş olunur.

Döşemealtı Zirkonyum Diş

Zirkonyum Dişler Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

  • Zirkonyum kaplamalar, çok fazla diş kaybı yaşamış kişilerin dişlerinin restorasyonlarında,
  • Ön diş grupların implant üstü uygulamalarında,
  • Yapıları bozulmuş işlevini kaybetmiş dolguların tedavisinde,
  • Arka dişlerdeki köprü veya kaplama uygulamalarında,
  • Tek diş kırılmalarında ve çürümelerinde,
  • Ayrık ve çapraşık dişlerde ortodontik tedavi seçeneği tercih edilmediğinde,
  • Diş beyazlatma tedavilerinin sonuç vermediği ileri düzeyli renk kayıplarında,
  • Estetik gülüş için gülüş tasarımı yaptırmak isteyen kişilerin tedavilerinde zirkonyum diş yapımı tercih edilir.
Antalya Zirkonyum Kaplama
Full Ağız Zirkonyum Kaplama Uygulamamız

Porselen Diş Mi? Zirkonyum Kaplama Mı?

Antalya Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyumun üst yapısı da aslında porselendir. Tüm kaplamalarda üst yapı olarak porselenler kullanılır. Zirkonyum dişler beyaz renkli, ışığı geçirebilen zirkonyum üzerine porselen eklenmesiyle yapılır. Metal destekli porselenlere göre birçok avantajı bulunmaktadır.

Zirkonyum Kaplama Mı Daha İyi, Lamine Mi?

Antalya Zirkonyum Diş

Lamine diş estetik açıdan daha çok ön dişler için tercih edilen ve daha az aşındırılma yapılarak uygulanan tedavi yöntemidir ve zirkonyum kadar sağlam bir malzeme değildir. Zirkonyum kaplamalar son yıllarda sağlamlığı ve estetik görünümü nedeniyle daha çok arka dişler için tercih edilmektedir. İmplant üstü olarak ve köprülerde ön dişlerde de sıklıkla kullanılır. Antalya Adalya diş polikliniği olarak zirkonyum kaplama ve lamine diş kaplama tedavilerini sıklıkla ve başarıyla uygulamaktayız.

Zirkonyum Kaplama Sonrasında Dişlerde Çürüme Olur mu?

Antalya Zirkonyum

Zirkonyum kaplamalar özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılmaktadır. Bu yapıştırıcı malzemenin diğer bir özelliği de içten çürük oluşumunu engellemesidir. Porselen dişlerin kendi dişlerinizle kenar uyumu çok iyi sağlanırsa ve ağız hijyenine dikkat edildiği sürece zirkonyum kaplama sonrası dişlerde kesinlikle çürüme gibi bir problemle karşılaşılmamaktadır.

Zirkonyum Kaplama Hakkında Sık Sorulan Sorular

Zirkonyum Kaplama Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Zirkonyum kaplama tedavisi ortalama 1 hafta içerinde tamamlanan bir tedavidir. 4 seansta ve 6 iş gününde bütün tedavi süreci bitirilebilmektedir.

Tedavi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hastalarımız daimi olarak zirkonyum kaplama porselenleri yapıştırıldıktan sonra ilk 3 saat hiçbir şey yememelilerdir. İlk gün için yiyecekleri keserek ve yavaş yemeleri yeterli olacaktır.

Zirkon Dişin Ömrü Ne Kadardır?

Zirkonyum dişlerin ömrü ortalama olarak 10 sene civarıdır. Düzenli kontrollerin yapılması ve ağız hijyenine dikkat edilmesi durumunda bu süre 20-25 seneye kadar çıkabilmektedir.

Çarpık Dişlerin Tedavisinde de Zirkonyum Uygulanabilir Mi?

Zirkonyum çarpık dişlerin tedavisinde de popüler olarak kullanılan tedavilerden birisidir. Ortodonti tedavisinin tercih edilmediği durumlarda zirkonyum alt yapılı porselen dişler uygulanmaktadır.

Zirkonyum Yapılırken Ağrı veya Acı Olur Mu?

Zirkonyum diş tedavisinde dişlerden aşındırma ve kesilme lokal anestezi altında yapıldığı için herhangi bir ağrı veya acı hissedilmemektedir.

Zirkonum Dişler Kimlere Yapılabilir?

Yeterli sayıda dayanak dişi olan ya da implant cerrahisi gereksinimlerini karşılayan herkese zirkonyum diş uygulanabilir.

Tek Dişe Zirkonyum Yapılır Mı?

Renk değiştirme, kırılma veya çürüme durumlarında tek dişe zirkonyum kaplama uygulayarak diğer doğal dişlerle aynı renkte ve tonda diş yapılabilmektedir.

Zirkonyum Dişin Bakımı Nasıl Yapılır?

Zirkonyum porselenlerin bakımı normal dişlerin bakımından farklı değildir. Aynı şekilde zirkonyum dişlerimizi de fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve 6 aylık rutin kontrollere gelerek diş hekiminin tavsiyelerine uyulmalıdır.

Zirkon Diş Ağızda Koku Yapar Mı?

Düzgün bir şekilde yapılmış zirkonyum kaplama diş ağız hijyenine ve bakımına dikkat edildiği sürece her hangi bir koku yapmaz.

Zirkonyum Dişin Rengi Değişir Mi?

Ağız hijyenine dikkat edildiği ve 6 aylık periyotlarla diş kontrolleri yapıldığı takdirde sigara kullanımı veya başka bir nedenle zirkonyum dişin rengi değişmez.

Zirkonyum Kaplamaları Zararlı Mıdır?

Diş hekimliğinde ve tıpta kullanılan zirkonyum kaplama materyalleri tıbbi malzeme statüsünde olup her hangi bir sağlığa zararı söz konusu değildir. Metale alerjisi olan kişilerde metal destekli porselenler yerine zirkonyum alt yapılı porselenler rahatlıkla tercih edilebilir.

Zirkonyum Diş Nasıl Sökülür?

Herhangi bir nedenden dolayı çıkarılması gereken zirkonyum kaplama, özel frezler ile kesilerek doğal dişe zarar verilmeden sökülebilmektedir.

Sohbete Başlayın
Merhaba,
Detaylı Bilgi ve Randevu Almak için Hemen WhatsApp Üzerinden İletişime Geçebilirsiniz.